فشار خون بالا یکی از بیماری های قلبی است که می تواند علائم مختلفی را به همراه داشته باشد که در این مقاله در مورد آن ها صحبت می کنیم.
شاید تا به حال از پدربزرگ ها و مادربزرگ های خودتان شنیده باشید که «من فشار خون دارم!» فشار خون یک بیماری نیست و همه افراد دارای فشار خون هستند. اما زمانی که فشار خون از حد نرمال پایین تر یا بالاتر برود، می گوییم فرد دارای بیماری فشار خون است. فشار خون بالا یکی از بیماری های رایج قلبی در خانم ها و آقایان است که می تواند در اثر عوامل بسیار متعددی به وجود بیاید. افرادی که دارای این مشکل هستند، علائم خاصی را تجربه می کنند و البته باید برای کنترل بیماری خودشان، از روش های درمانی مناسب استفاده کنند.
با توجه به اهمیت بیماری فشار خون بالا و اطلاع از علائم این بیماری، در ادامه این مقاله قصد داریم در مورد بیماری فشار خون بالا و علائم آن صحبت کنیم. بنابراین، اگر تحت شرایط خاصی هستید و احساس می کنید با مشکل فشار خون بالا مواجهید، با ما در ادامه این مقاله همراه باشید.
همانطور که اشاره کردیم، فشار خون در واقع یک بیماری نیست و همه افراد دارای یک فشار خون مشخص هستند. فشار خون، فشاری است که از سوی خون پمپاژ شده توسط قلب به دیواره های رگ ها وارد می شود. این فشار خون است که باعث حرکت جریان خون در اندام های مختلف شما می شود. ممکن است فشار خون در طول روز افزایش یا کاهش پیدا کند، اما دارای یک رنج نرمال و مشخصی است. هر زمانی که فشار خون از این رنج بالاتر رفت یا کاهش پیدا کرد، می گوییم فشار خون در محدوده نرمال نیست و فرد دارای بیماری فشار خون پایین یا بالاست.
اگر تا به حال به پزشکان مختلف مراجعه کرده باشید، حتما با دستگاه های اندازه گیری فشار خون آشنایی دارید. در حالی که تنوع بسیار بالایی از دستگاه های فشار خون در بازار وجود دارند، همه این دستگاه ها یک عدد مشخص را نشان می دهند. فشار خون بر حسب میلی متر جیوه اندازه گیری می شود.
فشار خون ما انسان ها از دو بخش سیستول و دیاستول تشکیل می شود که این دو عدد مربوط به چرخه و فرآیندهای قلبی هستند. فشار خون طبیعی زمانی است که فرد دارای فشار خون 120 (سیستول) روی 80 (دیاستول) است. اگر این رنج تغییر کند، فرد دیگر دارای فشار خون نرمال نیست. برای اینکه با اعداد فشار خون بهتر آشنا شوید، با ما همراه باشید.
فشار خون بالا یک بیماری شایع به ویژه در سنین بالاست که می تواند بر روی عروق مختلف بدن تاثیر بگذارد. این بیماری در اثر افزایش نیروی وارد شده به دیواره سرخرگ ها اتفاق می افتد. در این صورت قلب مجبور است که با قدرت بیشتری کار کند تا بتواند خونرسانی را به کل بدن انجام دهد.
در واقع، هر زمانی که فشار خون فرد از رنج طبیعی یعنی 120 میلی متر جیوه بالاتر برود، فرد دارای فشار خون بالاست. البته همانطور که اشاره کردیم، در صورتی که فشار خون فرد از 180 میلی متر جیوه افزایش پیدا کند، فرد دارای فشار خون بسیار بالایی است و حتما باید از مراقبت های فوری پزشکی برای او کمک گرفته شود.
فشار خون بالا می تواند مشکلات زیادی را از قبیل سکته مغزی، حمله قلبی و ... به دنبال داشته باشد. توصیه می شود که حتما فشار خون افراد بالای 18 سال هر دو سال یک بار چک شود. اما اگر فرد دارای بیماری زمینه ای باشد و یا پزشک تشخیص دهد، لازم است که به صورت مکرر فشار خون وی بررسی شود.
در مواردی که رنج فشار خون فقط کمی از حد نرمال بالاتر رود، می توان با تغییر در سبک زندگی و عدم مصرف دخانیات و سیگار، فشار خون را کنترل کرد. اما برخی از افراد به دلیل داشتن فشار خون بالای شدید، نیاز به مصرف دارو نیز دارند.
یکی از دلایلی که باعث می شود فشار خون به یک بیماری خطرناک تبدیل شود این است که این بیماری، در گروه بیماری های خاموش قرار می گیرد. این یعنی اینکه می توانید سال ها بدون هیچ علامت خاصی، فشار خون بالا داشته باشید، بدون اینکه متوجه آن شوید. در ادامه به برخی از علائم فشار خون بالا اشاره می کنیم که قطعا می توانند به راحتی توسط شما تشخیص داده شوند.
اگر می خواهید از سلامت عمومی قلب خودتان محافظت کنید، باید هر چند وقت یک بار فشار خون خود را چک کنید. البته در مواردی مانند شرایط روحی و جسمی، امکان بالا رفتن فشار خون در فرد وجود دارد و این مشکل به صورت موقتی است. اما در صورتی که فشار خون بالا به یک بیماری دائم تبدیل شود، نیاز به درمان اصولی و به موقع خواهد بود.
برخی از علائم فشار خون بالا در افراد دارای این بیماری عبارتند از:
البته این علائم ممکن است در فرد دارای فشار خون بالا رخ ندهند. در صورتی که فرد فشار خون بسیار بالایی داشته باشد. به طوری که فشار خون به مرحله تهدید کننده زندگی برسد، در آن موقع احتمال بروز علائم خاص در فرد وجود خواهد داشت.
به طور کلی، فشار خون بالا می تواند به دو شکل ثانویه و اولیه در افراد وجود داشته باشند. نحوه درمان و حتی تشخیص هر دو این بیماری ها با هم متفاوت است. پس بهتر است قبل از هر چیزی بدانید که انواع بیماری فشار خون چیست؟
فشار خون اولیه در اثر گذر زمان ایجاد می شود که اکثر مردم مبتلا به این بیماری هستند. عوامل متعددی مانند ژن، نژاد، سن و ... باعث افزایش خطر ابتلا به این نوع بیماری می شوند. افرادی که چاق هستند و سبک زندگی سالمی ندارند، بیشتر از افراد دیگر در معرض این بیماری هستند. افراد کم تحرک و دارای دیابت و افرادی که نمک بسیار زیادی مصرف می کنند هم در معرض این بیماری می باشند.
اما فشار خون ثانویه کاملا متفاوت از فشار خون اولیه است. این فشار خون می تواند با سرعت بیشتری پیشرفت کند و شدیدتر از فشار خون اولیه باشد. بیماری های کلیوی، آپنه انسدادی خواب، نقص مادرزادی قلب، مصرف داروها و عوارض جانبی آن ها، مصرف الکل، مشکلات تیروئید و ... همگی می توانند باعث افزایش فشار خون به صورت ثانویه شوند.
انجام آزمایشات مختلف مانند سونوگرافی از قلب و کلیه، کنترل فشار خون در هر 24 ساعت، گرفتن نوار قلب و انجام آزمایش خون برای غربالگری سطح کلسترول خون می توانند برای تشخیص بیماری فشار خون بالای ثانویه موثر باشند. پس از تشخیص این بیماری، می توان بر اساس تجویز پزشک از داروهای مناسب استفاده کرد تا علائم و عوارض ناشی از فشار خون با را کاهش داد.
همانطور که اشاره کردیم، افرادی که دارای علائم فشار خون بالا هستند یا به هر حال تجربه قبلی در این زمینه دارند، باید حتما به دنبال درمان فشار خون باشند. برای درمان این بیماری می توان از روش های مختلفی مانند مصرف داروها و تغییر سبک زندگی استفاده کرد؛ اما اگر فشار خون بسیار بالا باشد و به دنبال درمان آن نباشید، احتمالا کم کم عوارض این بیماری را در جسم خودتان مشاهده می کنید.
اگر فشار خون شما خیلی بالا باشد، فشاری که از سمت خون به رگ های شما وارد می شود، بسیار افزایش پیدا می کند. این موضوع باعث می شود تا فشار اضافی بسیار زیادی به رگ های خونی و سایر اندام های شما مانند مغز و کلیه ها وارد شود. حتی اگر فشار خون بالای خفیف و در مرحله 1 داشته باشید و آن را درمان نکنید، ممکن است شاهد عوارض زیادی باشید.
فشار خون بالا و مداوم می تواند خطرات زیادی را برای سلامت جسمانی شما به دنبال داشته باشد که برخی از آن ها عبارتند از:
بسیاری از افرادی که دارای بیماری فشار خون بالا هستند، می توانند با ایجاد یک سری تغییرات ساده در سبک زندگی خودشان، فشار خون را در خود کنترل کنند. اگر شما هم دارای این بیماری هستید، بهتر است که با پزشک خودتان در مورد راه های کنترل فشار خون بالا صحبت کنید و از توصیه های او پیروی کنید. در این صورت می توانید تا حد زیادی از بروز عوارض ناشی از این بیماری جلوگیری نمایید. از جمله روش های پیشگیری یا مدیریت فشار خون در فرد عبارتند از:
علاوه بر اینکه شما می توانید با تغییر در سبک زندگی خودتان، فشار خون بالای خودتان را کنترل کنید؛ ممکن است نیاز به مصرف دارو نیز داشته باشید. در این صورت داروهای فشار خون می توانند برای ایجاد رنج نرمال در فشار خون مورد استفاده قرار گیرند.
غربالگری فشار خون تاثیر بسیار زیادی روی سلامت عمومی شما دارد. اینکه شما باید چند بار در سال فشار خون خودتان را کنترل کنید، بستگی به سن و سلامت عمومی شما دارد. افراد بالای 18 سال باید حداقل 2 سال یک بار فشار خون خودشان را کنترل کنند. البته اگر همین افراد در معرض فشار خون بالا هستند، باید حتما پس از هر بار مراجعه به دکتر از او بخواهند تا فشار خونشان را کنترل کند.
در صورتی که سن شما بالای 40 سال است، بهتر است که پس از هر بار مراجعه به دکتر فشار خون خودتان را بررسی کنید. خطر بیماری های قلبی در این بازه سنی بیشتر است، پس چک کردن فشار خون می تواند راه حلی برای پیشگیری از بیماری های قلبی باشد.
اگر تحت نظر در حوزه فشار خون بالا هستید و از داروهای مختلف برای درمان فشار خون خودتان استفاده می کنید، بهتر است که یک دستگاه اندازه گیری فشار خون را برای خانه خودتان تهیه کنید. در این صورت می توانید با خیالی راحت تر در خانه خودتان فشار خونتان را اندازه گیری کنید. البته اندازه گیری فشار خون نباید به یک کار وسواسی تبدیل شود. بلکه شما می بایست آن را با توجه به نظر پزشک هر چند وقت یک بار انجام دهید.
اگر شاهد علائم فشار خون بالا مانند سرگیجه، سردرد، سوزش کف سر و ... هستید. یا اینکه فشار خون شما از 180 میلی متر جیوه بالاتر رفته است، باید خیلی زود به پزشک مراجعه کنید. ممکن است جای نگرانی وجود نداشته باشد، اما برای اطمینان بهتر است که از مراقبت های پزشکی فوری کمک بگیرید.
با توجه به اینکه بیماری فشار خون بالا یک بیماری خاموش است، لازم است که افراد بیشتر در مورد این بیماری بدانند. در این صورت می توانند با توجه به علائم و شرایط خاصی که دارند، خیلی سریع تر به دنبال پیشگیری یا درمان این بیماری باشند. اگر فشار خون بالا دارید، حتما به کارشناس تغذیه برای دریافت رژیم غذایی مناسب فشار خون اقدام کنید. هرگز سر خود دارو مصرف نکنید. حتی مواد غذایی و داروهای گیاهی که باعث کاهش میزان فشار خون شما می شوند، نباید به صورت غیر اصولی مورد استفاده قرار گیرند.
اگر دچار اضافه وزن و یا چاقی هستید یقین داشته باشید یکی از عوامل اصلی ابتلا به فشار خون بالا را دارا می باشید ، در این شرایط ضروری است به منظور بازگشت به وزن طبیعی و نرمال و پیشگیری از ابتلا به فشار خون با مراجعه به کارشناس مجرب تغذیه ، رژیم لاغری مخصوص خود را دریافت و نسبت به رعایت آن تا برگشت به محدوده ی وزن قابل قبول اهتمام ورزید و ما در تاپ دایت همراه شما تا رسیدن به نتیجه مطلوب خواهیم بود
نظر شما