با تغذیه مناسب عوارض روحی و جسمی دوران قاعدگی که بدلیل برهم خوردن تعادل هورمونی ایجاد می شود را می توان کاهش داد .
آنچه تغذیه را در دوران پریودی با اهمیت می کند تاثیر مواد های غذایی بر افزایش یا تنطیم سطح هورمون های موثر در دوران قاعدگی می باشد . در نداشتن تعادل هورمونی در دوران قاعدگی ، بی خوابی ، درد های عضلانی ، حالت تهوع ، افسردگی ، بی حوصلگی ، کاهش تراکم استخوان را بهمراه دارد . با تغذیه مناسب در دوران قاعدگی میتوان عوارض دوران قاعدگی را به حداقل رساند .
مهمترین هرمون های تاثیر گذار بر سیکل قاعدگی هورمون های استروژن ، پروژسترون و هورمون های FSH و LH می باشد . حالا سوال اینجاست که تغذیه در این دوران چگونه بر ایجاد نظم و سپری شدن دوره قاعدگی با عوارض کمتر کمک می کند . در این مقاله ما سعی می کنیم راهکار های تغذیه ای مناسب برای دوران پریود صحبت کنیم .
هورمون استروژن بیشتر بوسیله تخمدان ها ترشح می شود و مسئول عملکرد مناسب بسیاری از اندام ها بدن مانند سیستم قلبی و عروقی ، دستگاه تناسلی ، کیفیت پوست و مو ، و همچنین تنطیم دوره ی قاعدگی می باشد . با شروع زمان قاعدگی سطح هرمون استروژن در بدن کاهش می یابد ، لذا دریافت مواد غذایی که حاوی استروژن باشد می تواند کمک کننده به بهبود عمکرد سیستم ها ذکر شده در بدن باشد .
در ذیل به برخی غذا ها که حاوی استروژن و یا کمک کننده و بهبود عوارض های دوران قاعدگی هستند اشاره می کنیم .
عوارض پریودی
تخم کتان در تغذیه پریودی: حاوی فیتواسترون برای افزایش استروژن بدن و هم منبع عالی فیبر و امگا 3 می باشد ضمنا به تنطیم و کاهش کلسترول خون نیز کمک می کند .
کنجد در تغذیه پریودی: دانه کنجد سطح هورمون استروژن در بدن را تنظیم می نماید . لیگنان ، فیبر و مواد معدنی و ویتامین های موجود در کنجد باعث و متعادل شدن سطح استروژن می گردد .
سویا در تغذیه پریودی : این مواد غذایی سرشار از استروژن است . سویا بوسیله فیتواستروژن موجود در خود باعث افزایش متابولیسم استروژن در بدن می گردد .
پسته در تغذیه پریودی : با مصرف روزانه 100 گرم پسته ، 176 میلی گرم ایزوفلاون وارد بدن می شود ایزوفلاون نوعی فیتواستروژن است . پسته را می توانید در میانوعده ها، بصورت خام یا تفت داده شده و یا با مخلوط با سایر میوه های خشک شده میل نمایید .
گردو در تغذیه پریودی : با مصرف روزانه 100 گرم گردو ، 53 میلی گرم ایزوفلاون وارد بدن می شود همچنین پروتئین و امگا 3 موجود در گردو ریسک ابتلا به بیماری های دیابت ، قلبی و عروقی را کاهش و به سلامت پوست و مو ، تقویت سیستم ایمنی بدن کمک میکند .
بادام زمینی در تغذیه پریودی : مغز بادام زمینی سرشار از فیتواستروژن می باشد که باعث افزایش سطح استروژن می گردد .
زنجبیل در تغذیه پریودی : سرشار از آنتی اکسیدان و خاصیت ضد التهابی دارد و تسکین دهنده درد های قاعدگی می باشد برای پیشگیری از تهوع در دوران پریودی و بارداری بسیار موثر می باشد .
توت فرنگی در تغذیه پریودی : منبع بسیار خوب استروژن می باشد هر 100 گرم توف رنگی 2.5 میلی گرم ایزوفلاون و 51 میکروگرم فیتواستروژن دارد ضمن حفظ سطح هورمون استروژن در بدن در سلامت پوست و مو موثر است .
هلو در تغذیه پریودی: منبع بسیار خوب فیتواستروژن و مواد مغذی میباشد است هر 100 گرم توت فرنگی حاوی 2.6 میلی گرم ایزوفلاون و 64 میکروگرم فیتواستروژن می باشد . ضمن حفظ سطح هورمون استروژن در بدن در سلامت پوست و مو موثر میباشد .
موز در تغذیه پریودی : منبع بسیار عالی از منیزیم و پتاسیم می باشد که تنطیم کننده حرکات روده می باشد . چنانچه در دوران قاعدگی و یا بارداری دچار اسهال شدید حتما موز مصرف نمایید .
پرتقال در تغذیه پریودی : منبع بسیار عالی از ویتامین دی و کلسیم و فیبرمی باشد . پرتقال به کمتر شدن دردهای عضلانی دیواره رحم کمک کرده و کم حوصلگی و افسردگی ، اضطراب احتمالی زمان پریودی را کاهش می دهد . و در بهبود عملکرد دستگاه گوارش نیز کمک می کند .
غذا های مجاز زمان پریودی
ماهی در تغذیه پریودی : در صورت که امکان سرو ماهی دارید حتما در زمان پریودی ماهی سرو نمایید ماهی ها منبع کاملی از امگا3 می باشند ، خواص ضد التهابی دارند و به بهبود گرفتگی عضلات رحم کمک می کند .
تخم مرغ در تغذیه پریودی : سرشار از ویتامین های B ، اسید های چرب ، آهن و منبع خوبی از پروتئین می باشد . و در بهبود درد های دوران پریود فوق العاده است .
سبزیجات در تغذیه پریودی : سبزیجات علل الخصوص سبزیجات با برگ سبز بدلیل دارا بودن منبع غنی از آهن ، باعث حفظ سطح آهن مناسب خون در زمان خونریزی قاعدگی می گردد .
شکلات تلخ در تغذیه پریودی : اهمیت مصرف شکلات تلخ از آن جهت است که در زمان قاعدگی میل به خوردن شیرینی افزایش پیدا می کند و از آنجایی که مصرف شکر باید در زمان پریودی به حداقل برسد ، توصیه به خوردن شکلات تلخ بجای خوردن شیرینی می شود . همچنین شکلات های تلخ فرآوری نشده با ساخارین و یا هرگونه قند مصنوعی ، منبع خوبی از آهن بوده و جبران خون از دست رفته در زمان پریودی را می نماید .
ماست در تغذیه پریودی : ماست سرشار از مواد پروبیوتیک ، منیزیم و کلسیم بوده و به حفظ باکتری های مفید واژن کمک کرده و از ابتلا به قارچهای عفونی در دوران قاعدگی پیشگیری می کند .
نوشیدن آب در زمان پریودی : خوردن آب باعث حفظ شرایط هیدراته بدن می شود . سردرد های شدید در زمان پریودی با مصرف مقدار مناسب آب التیام می یابد . توصیه شده روزانه حداقل 6 لیوان آب در زمان پریودی مصرف شود .
ویتامین های E و گروه B ، گروه C و مصرف زینک در زمان پریودی توصیه می شود
غذاهای غیر مجاز پریودی
قهوه : کافئین موجود در قهوه باعث التهاب دستگاه گوارش می شود
در دوران پریودی حتی الامکان نباید در غذا های خود ادویه و یا غذا های پر نمک استفاده کنیم . می دانیم که ادویجات باعث تحریم سیستم گوارش ، علل الخصوص معده می گردد و اکثر ادویجات هم باعث نفخ سیستم گوارش می شوند .
گوشت قرمز : در صورت استفاده بی رویه از گوشت قرمز در دوران پریودی ، انقباض دیواره رحم اجتناب ناپذیر بوده و باعث درد عضلانی رحمی می شود ، لذا در صورت تمایل مقدار کمی گوشت قرمز توصیه می گردد که مصرف کم گوشت قرمزبذلیل آهن موجود در گوشت جبران کننده خون از دست رفته می گردد .
غذا های پرچرب و سرخ شده : مصرف غذا های پرچرب ، سرخ شده و فست فود بدلیل التهاب زا بودن باعث افزایش در های پریودی می شوند .
الکل : مصرف الکل در زمان پریودی باعث التهاب و افزایش درد های پریودی و طولانی شدن زمان پریودی می گردد .
نظر شما