مصرف غذا های با شاخص گلایسمی پایین به بیماران دیابتی در کنترل سطح قند خون کمک می کند
بیماران مبتلا به دیابت خیلی دنبال پاسخ این سوال هستند که چه غذایی بخورم که قند خون را بالا نبرد؟ یا چه غذاهایی قند خون را بیشتر بالا می برد؟ آیا نوع خام یا پخته مواد غذایی درافزایش قند خون موثر است؟ به عنوان مثال آیا هویج پخته به اندازه هویج خام قند خون را افزایش می دهد؟آیا نوع خرما بر افزایش قند خون موثراست و ..... اگر دنبال یافتن پاسخ این سوالات هستید مطلب زیر را دنبال کنید.برای دادن پاسخ صحیح به این سوالات باید با مفهوم شاخص گلیسمی آشنا شویم.
نمایه گلیسمی شاخصی برای طبقه بندی غذاهای قندی و نشاسته ای است. مبنای این طبقه بندی تغییر سطح گلوکز خون پس از مصرف این غذاهاست. غذاهایی که پس از مصرف آنها سطح قند خون افزایش زیادی می یابد نمایه گلیسمی بالایی دارند و برعکس غذاهایی که پس از مصرف آنها سطح گلوکز خون کمی افزایش می یابد نمایه گلیسمی پایینی دارند.استفاده از مواد غذایی با نمایه گلیسمی پایین موجب می شود تا احساس سیری بیشتر ی داشته باشیم که این امر موجب کاهش وزن هم خواهد شد.
دانستن نمایه گلسیمی مواد غذایی کمک فراوانی به بیماران دیابتی در کنترل مستمر قند خون می کند.
بیماران دیابتی با دانستن اینکه با خوردن یک غذا مشخص چقدر قند خون آنها بالا می رود می توانند در تنظیم سطح گلوگز خون غذا های بهتری مناسب را انتخاب کنند .
البته ناگفته نماند مقادیر اعلام شده در شاخص گلیسمی مواد غذایی در حال تکمیل شدن و بروز رسانی می باشد و استناد صد در صد به شاخص های اعلام شده در برخی مواد دشوار است ولی متخصصان تغذیه پیوسته در حال بررسی شاخص گلیسمی مواد غذایی برای تکمیل جدول گلاسیمی به منظور کمک به افراد دیابتی می باشد
دانستن شاخص گلیسمی برای سایر افراد هم می تواند مفید باشد چرا که هر قدر نمایه گلیسمی مواد غذایی پایین تر ، سطح قند خون برای مدت بیشتری ثابت و در نتیجه احساس سیری بیشتری خواهیم داشت و در نتیجه میل به خوردن کمتر و موفقیت رژیم غذایی را بیشتر می شود .
شاخص گلیسمی بین صفر تا صد نمره بندی می شود و هر چقدر این عدد به صد نزدیک تر باشد به معنای بالا بودن شاخص گلیسمی است .
شاخص گلایسمی
در مجموع غذا ها از نظر مواد گلیسمی به سه دسته تقسیم می شوند :
مواد غذایی با نمایه گلیسمی بالا که شاخص گلیسمی آنها بزرگتر از 60 می باشد (پس از مصرف قند خون به شدت بالا می رود و باید افراد دیابتی از خوردن آن ها اجتناب کنند)
مواد غذایی با نمایه گلیسمی متوسط که شاخص گلیسمی آنها بین 40 و 60 می باشد (پس از مصرف قند خون کمی بالا می رود و بهتر است افراد دیابتی در مصرف آن جانب احتیاط را رعایت کنند)
مواد غذایی با نمایه گلیسمی پایین که شاخص گلیسمی آنها کمتر از 40 می باشد ( پس از مصرف قند خون افزایش بسیار کمی پیدا می کند و یا افزایش پیدا نمی کند .افراد دیابتی می توانند به صورت روزانه از آن استفاد کنند)
مواد غذایی با نمایه گلیسمی بالا :
غذا های ذیل دارای شاخص گلیسمی بالا بوده و آن بدان معنی است که قند آنها سریع جذب خون شده و سطح قند خون را بالا می برد و چنانچه بیماران دیابتی بخواهند آن را مصرف کنند حتما مقدار مصرف روزانه آن باید با دستور کارشناس تغذیه انجام گیرد .
یک راه کم کردن شاخص گلیسمی غذا های با نمایه بالا ، اضافه کردن پروتئین و چربی به این مواد غذایی است البته زیاده وری در ترکیب چربی و پروتدین خود باعث افزایش وزن و بالا رفتن سطح قند خون می گردد .
نان سفید، نان لواش، اکثر شیرینی ها، خربزه، قند و شکر، عسل، آناناس، کشمش ها ،هندوانه، سیب زمینی کبابی، پوره سیب زمینی، هویج پخته، غلات پف داده شد همانند پفک ، غلات جوی آماده ، بیسکوئیت های گندمی، شیرینی های کره ای، خرمای خشک ، کیک، پیتزا، کدو تنبل ، برنج قهوه ای و برنج سفید
مواد غذایی با نمایه گلیسمی متوسط :
غذاهای با شاخص متوسط گلایسمی با سرعت متوسط جذب خون شده و احساس سیری میان مدت ایجاد می کند .
انگور ها، کیوی، موز نارس، نان تافتون، فرنی، بیسکوئیت های حاوی جو، رشته فرنگی ها،پاپ کورن، چغندر، خرمای تازه، انجیر ، بستنی ، سیب زمینب شیرین و سیب زمینی آب پز
شاخص گلایسمی پایین
مواد غذایی با نمایه گلیسمی پایین :
غذاهای با شاخص پایین گلایسمی با سرعت کم جذب خون شده و احساس سیری طولانی مدت ایجاد می کند .
شامل این غذاها می باشد: نان سنگگ، نان بربری، بلغور، جو،سویا ، ماکارونی رژیمی، ذرت، لوبیا پخته، نخودفرنگی، حبوبات وعدس، هویج خام، مرکبات، سبزی خوردن، زردآلو، هلو، گیلاس ،آلو، پرتقال، گلابی، اسفناج، فلفل، پیاز، قارچ، لوبیاسبز،کلم بروکلی، گل کلم، گوجه فرنگی، ماست، شیر، مغزها و قارچ
نظر شما